Νέα παράταση του Διεθνή Διαγωνισμού Ποίησης εις Μνήμη του Πρωτοπρεσβύτερου Ποιητή Γεωργίου Ι. Διαμαντόπουλου

Ανακοινώσεις

Επιθυμώντας να δώσουμε μια δεύτερη ευκαιρία στους μαθητές που αρχίζουν την φετινή σχολική χρονιά (Δημοτικού – Γυμνασίου – Λυκείου) αλλά και στους ενήλικες, ο Δήμος  Θάσου και η ΔΗ.ΚΕ.Θ. αναγγέλλουν νέα παράταση του διεθνή  ποιητικού διαγωνισμού εις μνήμη του Πρωτοπρεσβύτερου Γεωργίου Ι. Διαμαντόπουλου με θέμα εμπνευσμένο από το Βραβευμένο ποίημα του «Υπάρχουν Άνθρωποι». Δημιουργούμε και Εμπνεόμαστε έναν όμορφο κόσμο με οράματα, αξίες, ιδανικά και καλοσύνη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι μέχρι τώρα ανταπόκριση στον διαγωνισμό είναι μεγάλη με  συμμετοχές όχι μόνο από την Ελλάδα αλλά και από  το εξωτερικό.

Ευελπιστούμε μέσα από αυτή την παράταση να αξιωθούμε σε μία δια ζώσης και όχι διαδικτυακής απονομή των βραβείων στις αρχές Απριλίου 2022  κατά πάσα πιθανότητα , ημερομηνία κοντά στη συμπλήρωση των δύο ετών από την αποδημία του εκλιπόντος Πρωτοπρεσβύτερου.

Άλλωστε και το θέμα του διαγωνισμού ανοίγει ένα παράθυρο στην ελπίδα, ας μην μας τρομάζει η λέξη «ποίημα». Μπορεί να είναι μία έκθεση ιδεών, ιδιαίτερα για τα παιδιά, τους μικρούς μαθητές, που τόσο αγαπούσε ο Πατέρας Γεώργιος. Τους δίδασκε, τους κατηχούσε, τους εξομολογούσε, τους είχε ως παπαδοπαίδια στο Ιερό Βήμα.

Ας μιλήσουμε για ένα κόσμο δίχως μάσκες, δίχως υποκρισία, όπου θα βασιλεύει η τιμή, η αξιοπρέπεια, η ειλικρίνεια. Γιατί για να έχουμε έναν τέτοιο κόσμο, πρέπει πρώτα απ’ όλα να τον οραματιστούμε. Με άρμα τις λέξεις, ας τον ζωγραφίσουμε.

Η τελετή απονομής των βραβείων θα γίνει στο Καλογερικό Θάσου με υπεύθυνους  του διαγωνισμού τον Πρόεδρο της ΔΗ.ΚΕ.Θ. κ Γεώργιο Κουτσουμανή και την Ποιήτρια – Πολιτικό Επιστήμονα, κόρη του μακαριστού ιερέως  κ Ανδρομάχη Διαμαντοπούλου και την Καλλιτεχνική Διευθύντρια κ Στέλλα Φουρναράκη.

Λήξη του ποιητικού διαγωνισμού η 15 Φεβρουαρίου 2022.

Κριτική Επιτροπή για τους Ενήλικες

 1. Χρυσούλα Βαρβέρη- Βάρρα Πρόεδρος της Διεθνούς Εταιρείας    Λογοτεχνών «Θεά Αθηνά»  Ακαδημαϊκός Φλωρεντίας και Ρώμης.
 2. Γεωργία Αλεξίου, Πρόεδρος της Ένωσης Λογοτεχνών Βορείου   Ελλάδος  Εκπαιδευτικός – Συγγραφέας.
 3. Δημήτριος Μπουκώνης, Πρόεδρος της Αμφικτυονίας  Ελληνισμού – Συγγραφέας.
 4. Ιωάννης Διαμ. Χαρτοφύλης, Εκδότης και Διευθυντής της   Εφημερίδας «Νισυριακά Νέα» Επίτιμος Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου «Γνωμαγόρας» – Λαογράφος.
 5. Δημήτρης Κρανιώτης, Ιατρός Ειδικός Παθολόγος  Ποιητής, Αντιπρόεδρος Συνδέσμου Γραμμάτων – Τεχνών Θεσσαλίας Πρόεδρος  22ου Παγκοσμίου Συνεδρίου Ποιητών (Λάρισα 2011) Διδάκτωρ Λογοτεχνίας και Ακαδημαϊκός στην Ιταλία.

Κριτική Επιτροπή για τους  Μαθητές

 1. Κωνσταντίνος Πατούρης, Εκπαιδευτικός Διδάκτωρ της Ιστορίας της Εκπαίδευσης Μελετητής Αρχείων- Δημοσιογράφος Εκδότης της Εφημερίδας « Νισυριακά Νέα».
 2. Καλλιόπη Χαρτοφύλη- Καραγιώργη, Τέως Πρόεδρος του Πανισυριακού Συλλόγου Ρόδου «Η Πορφυρίς» (Αμερική).
 3. Δημήτριος Ψηλός, Επίτιμος Πρόεδρος της Αδελφότητας Μελισσουργών Άρτας « Ο Άγιος Νικόλαος» Εκδότης του Περιοδικού «Μελισσουργός».
 4. Έρικα Αθανασίου Δημοσιογράφος, Συγγραφέας, Οικονομολόγος, Εκπαιδεύτρια Ενηλίκων. Εκδότης της Εφημερίδας «Κηφισιά».
 5. Ματίνα Δαραβάνη, Κοινωνική Λειτουργός, Ποιήτρια.

Υπεύθυνη για την σύσταση των δύο Κριτικών Επιτροπών και την διεξαγωγή του ποιητικού διαγωνισμού θα είναι η κυρία Ανδρομάχη Διαμαντοπούλου, Πολιτικός Επιστήμονας – Ποιήτρια – Πεζογράφος.

Προϋποθέσεις Συμμετοχής στον Ποιητικό Διαγωνισμό

 • Τα ποιήματα του Διαγωνισμού θα χωρίζονται σύμφωνα με την ηλικία των Ποιητών ως εξής ꓽ
  Από 6 έως και 12 ετών (μαθητές Δημοτικού), από 13 έως και 18 ετών (μαθητές Γυμνασίου – Λυκείου) και από 18 και άνω (Ενήλικες).
 • Οι διαγωνιζόμενοι έχουν δικαίωμα συμμετοχής με ένα μόνο ποίημα.
 • Το κάθε Ποίημα πρέπει να είναι μέχρι 30 στίχους όχι παραπάνω.  (ή και λιγότερους).
 • Ο τρόπος έκφρασης μπορεί να είναι ελεύθερος στίχος ή και ομοιοκατάληκτος.
 • Δεν θα χρειαστούν ψευδώνυμα αλλά τα πραγματικά στοιχεία του κάθε Ποιητή γραμμένα στο κάτω δεξί μέρος του ποιήματος του. (Όνομα, Επίθετο, Ηλικία, Διεύθυνση, Τηλέφωνα, e mail).
 • Το θέμα είναι εμπνευσμένο από το Βραβευμένο Ποίημα του Πρωτοπρεσβύτερου Γεωργίου Διαμαντόπουλου «Υπάρχουν Άνθρωποι» το οποίο παραθέτουμε παρακάτω.
 • Θα γίνουν δεκτά Ποιήματα μόνο Ανθρωπιστικού Περιεχομένου.

Οι συμμετοχές θα στέλνονται μόνο  με e mail λόγω covid 19 και στις δύο διευθύνσεις που ακολουθούν.

politismosthassos@yahoo.com  και  andromachi.thassos@yahoo.gr

Στα πρώτα βραβεία ως έπαθλο θα δοθούν  μαρμάρινα γλυπτά του Θάσιου  δημιουργού Κωνσταντίνου Λόβουλου ενώ στα δεύτερα και τρίτα βραβεία πίνακες ζωγραφικής Θάσιων δημιουργών. Σε όλους τους συμμετέχοντες θα δοθούν έπαινοι συμμετοχής και βιβλία προσφορά της εταιρείας «Ηράκλειον» .

Ο Δήμος Θάσου και η ΔΗ.ΚΕ.Θ. στηρίζοντας τον Ποιητικό Διαγωνισμό που διοργανώνουν και θέλοντας να προσφέρουν με τον καλύτερο τρόπο στην Πολιτιστική Εξέλιξη του Νησιού της Θάσου αλλά και στην Διεθνή προβολή του μέσω της  Τέχνης παρέχει ,την φιλοξενία της Κριτικής Επιτροπής και των πρώτων βραβευμένων.

Με εκτίμηση

 Ο Πρόεδρος της ΔΗ.ΚΕ.Θ.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΑΝΗΣ