Παράταση διαγωνισμού “Ιστορίες του τόπου μου”

Ανακοινώσεις
Η διάρκεια της υποβολής των συμμετοχών παρατείνεται μέχρι και την 28/02/2021.
Η ΔΗΚΕΘ, στο πλαίσιο των χειμερινών δράσεων, προκηρύσσει έναν ξεχωριστό, «συνεργατικό» διαγωνισμό κειμένου για παιδιά και νέους με τίτλο, «Ιστορίες του τόπου μου:
Στ’xιά (στοιχειά) και στοίχινις» με θέμα τη συγγραφή Θασίτικων ιστοριών και θρύλων, στο γλωσσικό ιδίωμα του νησιού.
Η ιδιαίτερη ντοπιολαλιά του νησιού έχει αποτελέσει αντικείμενο επιστημονικής έρευνας και καταγραφής (Τομπαΐδης Δ.: «Το γλωσσικό ιδίωμα της Θάσου») και συγκεντρώνει διαχρονικά το ενδιαφέρον ερευνητών και λαογράφων.
Οι συμμετέχοντες θα κάνουν σχετική έρευνα και θα αποτυπώσουν τις ιστορίες τους ηλεκτρονικά (έως 400 λέξεις), όπως θα τις αφηγηθούν οι μεγαλύτεροι, (γονείς, παππούδες. γιαγιάδες, κλπ )
Στόχος της διοργάνωσης είναι η ανάδειξη της ντοπιολαλιάς του νησιού, που έχει ιδιαίτερη αξία ως στοιχείο πολιτιστικού και λογοτεχνικού πλούτου (Τριανταφυλλίδης Μ.).Η επίτευξη του στόχου επιδιώκεται με την ενεργό συμμετοχή παιδιών και νέων για τη δημιουργία ενός συλλογικού έργου που θα προκύψει από τη συνεργασία των συμμετεχόντων τόσο στην έρευνα τους για τοπικές ιστορίες και θρύλους όσο και για την παραγωγή ενός συλλογικού έργου που θα φορά τη διάσωση πολύτιμου πολιτισμικού υλικού.
Η διοργάνωση υλοποιείται σε συνεργασία και με την επιμέλεια του δημοσιογράφου, Σωτήρη Γερακούδη και την υποστήριξη του εκπ/κού, Βλαστάρη Κων/νου. Όλοι οι διαγωνιζόμενοι στην ουσία θα συνεργαστούν για την υλοποίηση ενός κοινού στόχου, θα επιβραβευτούν και όλες οι ιστορίες τους θα εκδοθούν σε μια συλλογική επίτομη έκδοση. Αντίπαλος ουσιαστικά των διαγωνιζομένων θα είναι ο χρόνος, όχι οι υπόλοιποι συμμετέχοντες και τελικοί κριτές, οι αναγνώστες.
Οι όροι συμμετοχής:
1. Στο «συνεργατικό» διαγωνισμό που προκηρύσσουμε μπορούν να συμμετέχουν Θάσιοι μαθητές όλων των βαθμίδων (Δημοτικό – Γυμνάσιο – Λύκειο).
2. Οι συμμετέχοντες στο διαγωνισμό μπορούν να είναι μαθητές και άλλων σχολείων εκτός Θάσου.
3. Θάσιοι μαθητές είναι, σύμφωνα με την προκήρυξή μας, όσοι έχουν γονείς Θασίτες (έστω και τον ένα εκ των δύο).
4. Οι διαγωνιζόμενοι υπογράφουν την εργασία τους με το ονοματεπώνυμό τους, το όνομα πατρός και μητρός καθώς και το τηλέφωνο τους.
5. Η δυσκολία ή τυχόν αδυναμία της σωστής διατύπωσης στην Θασίτικη ντοπιολαλιά δεν αποτελεί μειονέκτημα για το περιεχόμενο του γράφοντος.
6. Τα κείμενα όσων θα συμμετέχουν δεν θα πρέπει να ξεπερνούν τις 400 λέξεις.
7. Tα κείμενα πρέπει να είναι γραμμένα σε μορφή word.
8. Η αποστολή των κειμένων θα γίνεται στα email:
politismosthassos@yahoo.com και thasiong@otenet.gr
Πληροφορίες: Σωτήρης Γερακούδης τηλ. 6977946257
Στέλλα Φουρναράκη τηλ. 6932412039